Waarom is de programmeertaal Java zo populair?

Waarom is Java-code zo populair | IPro Training NL

Java is een populaire programmeertaal en zeker niet te verwarren met JavaScript. JavaScript wordt gebruikt om webpagina’s interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen met behulp van HTML en CSS. Maar waarom is de programmeertaal Java zo populair? We bespreken 6 belangrijke voordelen.

1. Windows, MacOS en Linux

Een ontwikkelaar schrijft één keer Java-code en vervolgens kan deze code worden gebruikt op platforms als Windows, MacOS en Linux. De geschreven code is platform-neutrale bytecode in plaats van platform-specifieke machinecode. Dit wordt bereikt door het gebruik van de Java Virtual Machine (JVM), die Java-bytecode interpreteert en uitvoert.  De programmeurs hoeven dus niet voor elk platform andere code te schrijven. 

Voordelen: Het vereenvoudigt het ontwikkelingsproces, verkort de ontwikkeltijd en verbetert de herbruikbaarheid van code,

2. Community

Java heeft een grote community van ontwikkelaars over de hele wereld. Deze community biedt uitgebreide documentatie, tutorials, frameworks en bibliotheken die het ontwikkelproces versnellen en vereenvoudigen. Ook zijn er veel actieve forums en discussiegroepen waar ontwikkelaars vragen kunnen stellen en kennis kunnen delen.

3. Modulair

Java-code kan modulair worden opgebouwd (opgedeeld in kleine, onafhankelijke en herbruikbare delen). Er kunnen bijvoorbeeld verschillende klassen en toegangsniveaus zoals public, private en beveiligd gebruikt worden. 

Voordelen: Programmeurs kunnen gemakkelijker complexe systemen bouwen, onderhouden en uitbreiden. Modulaire code is ook gemakkelijker te begrijpen en te testen. 

4. Veilig

Java heeft ingebouwde beveiligingsfuncties die het minder kwetsbaar maken voor beveiligingslekken en aanvallen. De Java Virtual Machine (JVM) voert bijvoorbeeld bytecode uit in een beveiligde sandbox-omgeving. Dit is een geïsoleerde omgeving van het host besturingssysteem om schadelijke activiteiten te voorkomen.

5. Betrouwbaar

Java is ontworpen met een focus op betrouwbaarheid. Dat begint al met het helpen om fouten op te vangen en de stabiliteit van applicaties te verbeteren. Er zijn ingebouwde functies voor geheugenbeheer, uitzondering afhandeling en foute code verzamelen.

6. Webontwikkeling, software ontwikkeling en data ontwikkeling

Java-code kan worden gebruikt voor mobiele app ontwikkeling, software ontwikkeling voor bedrijven, web ontwikkeling en big dataverwerking. Deze veelzijdigheid maakt Java aantrekkelijk voor ontwikkelaars.

Conclusie

Java-code is toepasbaar op meerdere platforms als Windows. MacOS en Linux. Er staat een grote en actieve community achter die de ontwikkeling ten goede komt. De modulaire opbouw maakt het bouwen, onderhouden, testen en begrijpen gemakkelijker. Ingebouwde beveiligingen zorgen voor minder schade in bestaande Java-code en voor een hoge betrouwbaarheid. Java-code is in te zetten voor webontwikkeling, software ontwikkeling en data ontwikkeling.

Training

Zou jij wel meer willen weten over Java-code? Misschien is het volgen van een training dan een manier om een volgende stap te zetten. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers. Wil je het gelijk nog groter aanpakken? Dan is ons omscholingstraject Junior Java Trainee misschien iets voor jou? Je kan mailen naar Marcel G. Buijs op mgbuijs@iprotraining.nl of bellen naar 070 – 22 109 20 als je vragen hebt.