10 Meest gestelde vragen over IT Omscholen
De IT-sector in Nederland groeit al jaren en het einde van deze groei is nog niet in zicht. Er is wel een probleem. Er is een groot tekort aan deskundige IT’ers. Dus steeds meer mensen overwegen een carrière switch naar de IT-Sector. Behoor jij ook tot deze groep mensen die nadenkt over omscholen naar een IT baan? In deze blog beantwoorden we de 10 meest gestelde vragen over IT Omscholen.
1. Moet je technisch zijn als IT’er?
Ja, je moet wel iets hebben met computers. De meeste IT functies hebben veel te maken met computers. Het is ook van belang dat je logisch kan nadenken. IT is namelijk een hele logische wereld. Als je analytisch bent, is dit ook een grote meerwaarde voor een IT’er. Veel problemen die je tegenkomt als IT’er vragen een analytische aanpak om op te lossen.
2. Kan je omscholen naar IT zonder (relevante) diploma’s?
Ja, dat kan! Neem contact met ons op om jouw situatie te bespreken. Elke situatie is anders maar doorzettingsvermogen is altijd een must!
3. Heeft omscholen naar IT zin als je 45+ bent?
Ja, dat is zeker de moeite waard! Het belangrijkste is dat jij gemotiveerd bent en de wil hebt om te leren. Als je dat wil is leeftijd van 45+ juist een voordeel. Je weet hoe het werkt in organisaties. Bij het Ministerie van Defensie werken ze met de ‘oude’ programmeertaal Cobol. Die taal is niet moeilijk om te leren en je hebt een mooie baan mogelijkheid.
4. Kun je als Mbo’er IT’er worden?
Ja, dan kan zeker! Het is belangrijk te denken in groeimogelijkheden. Bijvoorbeeld de functie van Servicedesk medewerker SSC-ICT bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken is een MBO functie. Je beantwoordt hier telefonisch allerlei ICT vragen. Ben je ambitieus dan krijg je hier allerlei mogelijkheden om door te groeien naar HBO functies.
5. Betaalt het UWV je IT Omscholing?
IPro Training NL is een scholingspartner van het UWV. Neem, als je wil beginnen met IT Omscholen contact met ons op. Als je zou kiezen voor een omscholingstraject van IPro Training NL dan kost het omscholingstraject jou als deelnemer geen geld. Die wordt dan altijd betaald door jouw nieuwe werkgever, of door de overheid.
6. Kan je de omscholing ook parttime volgen?
Ja, dat is mogelijk! De eerste 12 weken van het omscholingstraject kom je in de schoolbanken terecht. Een dag of 2 avonden in de week krijg je les van een professional. Je kan nog goed daarbij je huidige baan houden bijvoorbeeld. De 12 weken erna staat een traineeship op het programma. Hier ben je wel al snel 3 dagen in de week mee bezig maar hier verdien je wel al gelijk (een klein salaris). Gaat dit allemaal goed, dan kom je in aanmerking voor een halfjaar contact. Dan ga je fulltime aan de slag, denk aan 36 uur en krijg je een normaal salaris.
7. Hoe lang duurt omscholen naar IT?
De omscholing begint vaak met enkele trainingen volgen van dagen. Afhankelijk hoe jij deze trainingen ervaart gaan we verder kijken. Welk omscholingstraject van 12 weken past bij jou? Vervolgens is een traineeship van 12 weken mogelijk bij een werkgever. Vervolgens is een halfjaarcontract de volgende stap waar je nog echt een junior bent en veel moet leren. Dus denk sowieso maar aan 1 jaar.
8. Kun je parttime werken in IT?
Ja, dat is zeker mogelijk! Het gaat om goede werkafspraken maken met je nieuwe werkgever. Als een organisatie bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar dient te zijn, wordt er vaak gewerkt in shifts. Je kan dan zelf aangeven welke uren je wel en welke uren je niet beschikbaar bent.
9. Hoe kom je aan een baan na het omscholingstraject?
Wij hebben eigen recruiters aan boord. Zij hebben dagelijks contact met allerlei werkgevers voor banen. Wij gaan ons uiterste best doen om jou na het omscholingstraject aan een baan te helpen. Soms is dat zelfs vooraf al geregeld. Helaas kunnen we geen 100% garanties geven.
10. Wat ga je verdienen als junior IT’er?
Dat ligt volledig aan je opleiding, je functie, je ervaring, in welke regio je gaat werken, of je fulltime of parttime wil werken en aan de organisatie waar je wil werken. Niet het antwoord dat je zoekt natuurlijk. In een startersfuncties verdien je gemiddeld zo’n €2500,- bruto per maand.
Conclusie
Wil je nog steeds beginnen met IT Omscholen? Kijk dan eens bij onze twee omscholingstrajecten, Junior Java Trainee of Junior Full Stack Developer. Maar stond jouw vraag hier niet bij? Mail dan naar Marcel G. Buijs van IPro Training NL op mgbuijs@iprotraining.nl of bel 070 – 22 109 20. Jouw vraag zal vast al wel eerder gesteld zijn!