Power BI vs Looker Studio

Power BI vs Looker Studio door IPro Training NL

Microsoft en Google hebben beide hun eigen data visualisatie tool. Een tool om uit een berg data zinvolle informatie te visualiseren. In dit artikel vergelijken we Power BI vs Looker Studio aan de hand van 11 criteria.

Microsoft Power BI Google Looker Studio
Bronnen Power BI ondersteunt een breed scala aan gegevensbronnen waaronder SQL Server, Azure, Excel, Google Analytics en meer. Ondersteuning voor gegevensbronnen als Google Sheets, Google Analytics, Big Query, YouTube Analytics en andere databases via connectoren.
Gegevensmodelling Geavanceerde mogelijkheden voor gegevens modelling met behulp van DAX (Data Analysis Expressions) en Power Query. Minder geavanceerde gegevens modellering vergeleken met Power BI. Gegevens voorbereiding kan worden gedaan via vooraf geïnstalleerde connectoren.
Bibliotheek Uitgebreide bibliotheek van ingebouwde visualisaties en de mogelijkheid om aangepaste visualisaties te maken of te importeren vanuit de Power BI Marketplace. Uitgebreide set van ingebouwde visualisaties en de mogelijkheid om aangepaste visualisaties te importeren via community connectors.
Aanpassingsmogelijkheden Power BI heeft eindeloze aanpassingsmogelijkheden. Dit is een vloek en een zegen. Vooral beginners kunnen overweldigd raken door alle mogelijkheden. Aanpassen van rapporten in Looker Studio is eenvoudig  en intuïtief. Dit komt door een eenvoudige lay-out en niet al te veel opties.
AI Functies Ingebouwde AI en machine learning mogelijkheden zoals natuurlijke taalverwerking en geïntegreerde Azure Machine Learning. Looker Studio heeft beperkte ingebouwde AI-functionaliteiten. Al heb je wel integratie mogelijk is via Google Cloud AI-services.
Samenwerken Minder handig in het samenwerken met anderen. Mogelijkheden om rapporten en dashboards te delen binnen organisaties via Power BI Service en Power BI Embedded. Looker Studio is ideaal om samen te werken met uw teamgenoten. Je kunt de toegang eenvoudig delen en met anderen tegelijkertijd aan je dashboard werken. 
Gebruiksgemak Werken met Power BI voelt intuïtief aan voor mensen met ervaring met data-analyse. Het toont een voorbeeld van je gegevens, waardoor je makkelijk fouten kunt opsporen en problemen kunt oplossen. Looker Studio heeft een eenvoudige interface met een zijbalk voor bewerken via slepen en neerzetten. Hierdoor is het eenvoudig om gegevensbronnen toe te voegen, grafieken te maken en rapporten samen te stellen.
Kosten Power BI heeft een gratis versie en de Pro versie versie kost 9,99 dollar per maand. Google Looker Studio is volledig gratis te gebruiken. Dit maakt het aantrekkelijk voor kleine tot middelgrote bedrijven en individuele gebruikers.
Web Beschikbaar als desktop applicatie (Power BI Desktop) en als web gebaseerde service (Power BI Service). Volledig web gebaseerd, wat toegang en samenwerking vergemakkelijkt zonder installatie van software.
Aantal bronnen Microsoft noemt geen aantal databronnen. Meer dan 1000 databronnen tegelijk zijn te integreren.
Maatwerk Uitgebreide visuele opties en templates die zeer geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Basis diagrammen, grafieken en templates voor beginners.

Conclusie

Wat is onze conclusie na de vergelijking Power BI vs Looker Studio? Power BI is meer gericht op grotere organisaties met complexe gegevens behoeften en die al gebruikmaken van Microsoft. Het biedt geavanceerde mogelijkheden voor gegevensmodellering, uitgebreide visualisaties en robuuste AI-functionaliteiten. Google Looker Studio is een slimme keuze voor kleinere bedrijven of individuele gebruikers die een gebruiksvriendelijke en kosteneffectieve oplossing zoeken. Het is ook geschikt voor organisaties die al andere Google applicaties werken.

Training

Heb je interesse om een meer te leren over dit onderwerp? Je kan eens kijken bij onze training Power BI of Google Looker Studio. Heb je een vraag of opmerking mail dan naar info@iprotraining.nl of bel 070 – 22 109 20.