Full Stack developer, iets voor jou?

Full Stack developer, iets voor jou | IPro Training NL

Had jij ooit gehoord van Full Stack Developer? Dat iemand met deze functie zich bezig houdt met het ontwikkelen (van software) was nog te raden. Wat doet zo iemand werkelijk in de praktijk? 

De hoofdtaak van een Full Stack Developer is het schrijven van code voor applicaties, websites of softwareprogramma’s. Codes worden ook wel ’tags’ genoemd. Het is een brede technische functie want volgens de Oxford Languages wordt met ‘full stack’ bedoeld dat je kennis hebt van ‘the entire computer system or application’. Dit betekent dat je aan de ene kant in staat bent om de gebruikersinterface (UI) en de gebruikerservaring (UX) voor browsers te ontwikkelen (front-end). Aan de andere kant ben je in staat om de server-side logica en de database-interacties te beheren (back-end). In dit artikel duiken we in de taken van een Full Stack Developer.

Taak 1. Front-end ontwikkeling

Een full stack developer kan werken aan het ontwerpen en implementeren van de gebruikersinterface van een webapplicatie. De talen die hiervoor gebruikt worden zijn Javascript (voor acties), HTML (plaatsing op pagina) en CSS (styling). Ze kunnen ook gebruikmaken van front-end frameworks en bibliotheken zoals React, Laravel, Angular of Vue om de ontwikkeling efficiënter te maken.

Taak 2. Back-end ontwikkeling

Full stack developers hebben kennis van server-side programmeertalen zoals JavaScript (met behulp van Node.js), Python, Ruby, Java of PHP. Ze kunnen serverapplicaties ontwikkelen die de logica en functionaliteit van een webapplicatie afhandelen. Dit omvat het werken met databases, het creëren van API’s (Application Programming Interfaces) en het implementeren van serverlogica.

Taak 3. Werken met databases 

Het ontwerpen en beheren van een database is ook bekend voor een back-end developer. Je kan dus ook specialist worden als Javascript developer, Python developer of je kan ook allround blijven met PHP, Mongo DB. SQL Server en MySQL. Ze kunnen ook de interactie met databases programmeren via query’s en ORM (Object-Relational Mapping) tools.

Taak 4. Serverbeheer + implementatie

Full stack developers zijn in staat om webapplicaties te implementeren op servers of cloud platformen zoals AWS (Amazon Web Services), Azure of Google Cloud. Ze kunnen de serverconfiguratie beheren, de applicatie implementeren en zorgen voor een veilige en schaalbare omgeving.

Taak 5. Versiebeheer 

Full stack developers zijn vertrouwd met versiebeheersystemen zoals Git, waarmee ze de codebase kunnen beheren, wijzigen en bijhouden. Dit gaat in samenwerking met andere ontwikkelaars. Full stack developers hebben ook sterke probleemoplossende vaardigheden. Ze kunnen bugs identificeren, fouten opsporen en oplossingen implementeren om de goede werking van een webapplicatie te garanderen. 

Conclusie

Het exacte takenpakket van een Full Stack Developer wisselt per werkgever of project. Je werkt meer aan front-end kant of aan de back-end kant. Afhankelijk natuurlijk ook van je eigen voorkeuren. Dat je breed ontwikkeld bent met zeer goede kansen op de arbeidsmarkt is duidelijk. Werkgevers zitten te springen om professionals met deze competenties. 

Training

Heb je interesse om uit te zoeken of Full Stack developer, iets voor jou is? Misschien is het volgen van een training dan een optie. Je kan kijken bij onze Webdevelopment trainingen. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers. Wil je het gelijk nog groter aanpakken? Dan is ons omscholingstraject Junior Full Stack Developer misschien iets voor jou? Je kan mailen naar Marcel G. Buijs op mgbuijs@iprotraining.nl of bellen naar 070 – 22 109 20 als je vragen hebt.