Full Stack developer, iets voor jou?
Een full stack developer houdt zich bezig met het ontwikkelen van software. Dit betekent in de praktijk dat je aan de slag gaat met het schrijven van codes voor applicaties, websites of softwareprogramma’s. Dit worden ook wel tags genoemd. Het is een brede technische functie want volgens de Oxford Languages wordt met ‘full stack’ bedoeld dat je kennis hebt van ‘the entire computer system or application, comprising both the front-end and the back-end’. Dit betekent dat je in staat bent om zowel de gebruikersinterface (UI) en de gebruikerservaring (UX) voor browsers te ontwikkelen (front-end) als de server-side logica en de database-interacties te beheren (back-end). Wat zijn mogelijke taken van een full stack developer?
Front-end ontwikkeling
Een full stack developer kan werken aan het ontwerpen en implementeren van de gebruikersinterface van een webapplicatie. De talen die hiervoor gebruikt worden zijn Javascript (voor acties), HTML (plaatsing op pagina) en CSS (styling). Ze kunnen ook gebruikmaken van front-end frameworks en bibliotheken zoals React, Laravel, Angular of Vue om de ontwikkeling efficiënter te maken.
Back-end ontwikkeling
Full stack developers hebben kennis van server-side programmeertalen zoals JavaScript (met behulp van Node.js), Python, Ruby, Java of PHP. Ze kunnen serverapplicaties ontwikkelen die de logica en functionaliteit van een webapplicatie afhandelen. Dit omvat het werken met databases, het creëren van API’s (Application Programming Interfaces) en het implementeren van serverlogica.
Databases
Het ontwerpen en beheren van een database is ook bekend voor een back-end developer. Je kan dus ook specialist worden als Javascript developer, Python developer of je kan ook allround blijven met PHP, Mongo DB. SQL Server en MySQL. Ze kunnen ook de interactie met databases programmeren via query’s en ORM (Object-Relational Mapping) tools.
Serverbeheer + implementatie
Full stack developers zijn in staat om webapplicaties te implementeren op servers of cloud platformen zoals AWS (Amazon Web Services), Azure of Google Cloud. Ze kunnen de serverconfiguratie beheren, de applicatie implementeren en zorgen voor een veilige en schaalbare omgeving.
Versiebeheer
Full stack developers zijn vertrouwd met versiebeheersystemen zoals Git, waarmee ze de codebase kunnen beheren, wijzigingen kunnen bijhouden en samen kunnen werken met andere ontwikkelaars.
Probleemoplossing + debugging
Full stack developers hebben sterke probleemoplossende vaardigheden. Ze kunnen bugs identificeren, fouten opsporen en oplossingen implementeren om de goede werking van een webapplicatie te garanderen.
Leiderschap
Full stack developers werken vaak samen met andere ontwikkelaars, ontwerpers en projectmanagers in een team. Ze moeten effectief communiceren en samenwerken om projectdoelen te bereiken.
Conclusie
Het exacte takenpakket van een full stack developer kan variëren afhankelijk van de behoeften van het project en de gebruikte technologieën. Over het algemeen zijn full stack developers veelzijdige professionals die kunnen bijdragen aan het volledige ontwikkelingsproces van een webapplicatie, zowel aan de voorkant als aan de achterkant.
Training
Full Stack developer, iets voor jou? Misschien is het volgen van een training dan een manier om een volgende stap te zetten. Je kan kijken bij onze Webdevelopment trainingen. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers. Je kan ook mailen naar Marcel G. Buijs op mgbuijs@iprotraining.nl of bellen naar 070 – 22 109 20 als je vragen hebt.