Hoe begin ik met HTML?

Hoe begin ik met HTML?

Voordat we de vraag beantwoorden ´hoe begin ik met HTML´ eerst kort wat achtergrond informatie. HTML (Hyper Text Markup Language) is een language = taal die door alle computers wordt begrepen. Google gebruikt deze taal bijvoorbeeld voor indexering van jouw website. Het is geen echte programmeertaal zoals C of Visual Basic. HTML bestaat uit codes die ook wel ‘tags’ worden genoemd. Deze tags bepalen het eindresultaat van je gebouwde webpagina. HTML-code is niet heel ingewikkeld want met een beperkt aantal belangrijke tags kom je een heel eind. Start met de volgende stappen. Dan leer jij het ook!

Stap 1. Open een teksteditor:

Open een teksteditor: HTML-bestanden worden geschreven in een eenvoudige teksteditor zoals Kladblok (Windows) of TextEdit (Mac). Je kunt ook gespecialiseerde code-editors zoals Visual Studio Code, Sublime Text of Atom gebruiken, die handige functies bieden zoals syntax highlighting en automatische aanvulling. Let op! Gebruik geen MS Word want hier komt verborgen opmaak in de code.

Stap 2. Maak een nieuw HTML-bestand aan:

Maak een nieuw bestand met de extensie “.html”. Je kunt dit doen door een leeg tekstbestand te maken en de extensie handmatig te wijzigen.

Stap 3. Schrijf de basisstructuur:

Typ het volgende in je HTML-bestand om de basisstructuur van een HTML-pagina te maken:

<!DOCTYPE html>

<html>

<head>

  <title>Mijn eerste webpagina</title>

</head>

<body>

  

</body>

</html>

Dit is een minimale HTML-structuur met een doctype-definitie, een html-element, een head-element en een leeg body-element.

Stap 4. Voeg inhoud toe:

Binnen het body-element kun je verschillende HTML-tags gebruiken om inhoud aan je webpagina toe te voegen. Bijvoorbeeld:

<!DOCTYPE html>

<html>

<head>

  <title>Mijn eerste webpagina</title>

</head>

<body>

  <h1>Dit is een kop</h1>

  <p>Dit is een paragraaf</p>

  <a href=”https://trainingonlinemarketing.com“>Dit is een link</a>

</body>

</html>

In dit voorbeeld hebben we een kop (h1), een paragraaf (p) en een link (a) toegevoegd. Merk op dat de link een href-attribuut heeft met daarin de URL waarnaar de link moet verwijzen.

Stap 5. Sla het bestand op:

Sla het HTML-bestand op met een herkenbare naam en de extensie “.html”. Bijvoorbeeld: “mijn_eerste_webpagina.html”. Let op! In de naam van een html-pagina mag je geen spaties gebruiken.

Stap 6. Bekijk je webpagina:

Open je HTML-bestand in een webbrowser om je webpagina te bekijken. Dubbelklik gewoon op het bestand en het zou in je standaardbrowser moeten worden geopend.

Conclusie

Dit zijn de basisstappen hoe begin ik met HTML. Naarmate je verder leert, kun je meer geavanceerde HTML-tags en -functies ontdekken om je webpagina’s uit te breiden en te verbeteren. Vergeet niet om te oefenen en gebruik te maken van online bronnen en tutorials om je kennis van HTML verder te ontwikkelen.

Training

Wil je sneller leren? Volg dan een HTML training bij IPro Training NL in Den Haag. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers. Je kan ook mailen naar Marcel G. Buijs op mgbuijs@iprotraining.nl of bellen naar 070 – 22 109 20 als je vragen hebt.