PowerPoint met rasterlijnen en hulplijnen

Structuur in je PowerPoint Presentatie met rasterlijnen en hulplijnen door IPro Training NL.

Een PowerPoint Presentatie maken lijkt een eenvoudige klus. En in een aantal gevallen is dat ook zo. Maar als je je PowerPoint Presentatie echt op een hoger niveau wil brengen? Of een eerder gemaakte presentatie snel en vakkundig wil aanpassen? Of gaat samenwerken met een collega in een gedeelde presentatie? Dan heb je structuur in je PowerPoint Presentatie nodig. Dus geen tijd verliezen of met frustratie werken. In dit artikel zullen we 6 stappen doorlopen om structuur in je PowerPoint Presentatie te krijgen met rasterlijnen + hulplijnen.

Voorbereiding

Open een presentatie en klik op je rechtermuisknop. Je ziet als het goed is een scherm met bovenaan plakopties. Vervolgens klik je met de linkermuisknop Raster en hulplijnen aan. De afbeelding van hierboven komt in beeld.

Stap 1 t/m 6 werken met hulplijnen

Stap 1. Klik de check box ‘Objecten op raster uitlijnen aan’ | De eerste check box zorgt ervoor dat de PowerPoint objecten magnetisch op het raster uitlijnen (oftewel aanhaken bij een gestippelde hulplijn). Maar waarom is dit handig? Dit is handig omdat je dan handmatig PPT elementen magnetisch kan laten “klikken” aan een hulplijn. Dus wil je drie elementen aan de linkerkant laten lijnen, dan kan je ze alle drie met je muis handmatig verschuiven en laten klikken aan dezelfde hulplijn. 

Stap 2. Zet de rasterinstelling ‘Afstand’ aangepast op 0,1 cm (=1 mm) | Dit betekent dat dit je nieuwe raster is. Wanneer je een geselecteerd element met je pijltjes verplaatst, verschuiven ze elke keer een 1 mm. Hoe je ook in- of uitgezoomd bent.

Stap 3. Klik de check box ‘Raster weergeven op het scherm’ NIET aan

Stap 4. Klik de check box ‘Hulplijnen voor tekenen weergeven op het scherm’ aan.

Stap 5. Klik de check box ‘Hulplijnen weergeven wanneer vormen worden uitgelijnd’ aan.

Stap 6. Klik op de knop ‘Als standaard instellen’ om de nieuwe instellingen te bewaren.

Voordelen van rasterlijnen en hulplijnen in PowerPoint

  • Je werkt vanuit een vaste structuur aan je PowerPoint presentatie.
  • Je ziet wat je doet duidelijk in beeld.
  • Je maakt nettere presentaties die weer makkelijk aan te passen zijn.
  • Samenwerken met collega’s in dezelfde presentatie wordt gemakkelijker.
  • Je bespaart tijd en frustratie.

Training

We denken dat je met deze informatie (nog) betere PowerPoint Presentaties kan maken. Wil je snel meer leren? Kijk dan eens bij onze PowerPoint Training. Of neem contact op met Marcel G. Buijs op 070 – 22 109 20 of mail naar mgbuijs@iprotraining.nl.