Waarom leiderschap trainingen voor medewerkers?

Leiderschap trainingen voor medewerkers | IPro Training NL

We herinneren ons allemaal wel onze eerste baan na afronding van de Hogeschool of Universiteit. Theoretisch was je prima onderlegd maar hoe zat het met jouw praktische vaardigheden? Kon jij jezelf efficiënt en doelgericht aan het werk houden? Kon jij feedback geven en ontvangen op een respectvolle manier? De juiste boodschap formuleren voor jouw publiek? Gesprekken samenvatten en doorvragen wanneer dat echt nodig was? Ook in stressvolle situaties? De meeste organisaties gooien de (nieuwe) medewerkers in het diepe en verwachten dat ze dan goed leren zwemmen. Leiderschap trainingen voor medewerkers zijn nodig voor (jonge) collega’s om ze te leren sturing te geven aan hun eigen werk. Om leiderschap vaardigheden te ontwikkelen om het eigen werk op een plezierige manier op tijd af te krijgen. Dat is een uitdaging en dat is iets wat je simpelweg moet leren. Sterker nog, door iedereen in de organisatie leiderschap trainingen aan te bieden biedt dat voordelen voor de hele organisatie. Hieronder zal ik de 5 meest in het oog springende redenen waarom je leiderschap trainingen voor medewerkers zou kunnen inzetten.

  1. Productievere medewerkers
  2. Werk bevlogen medewerkers
  3. Onafhankelijke medewerkers
  4. Selecteren van medewerkers met een ‘grow mindset’
  5. Medewerkers opleiden tot nieuwe leidinggevenden

1. Productievere medewerkers

Na afloop van de leiderschap trainingen voor medewerkers blijken de medewerkers productiever te zijn. Het werk is sneller gedaan. De nieuwe vaardigheden zorgen er voor dat problemen eerder onderscheiden worden. Issues zijn sneller opgelost. Dit heeft vervolgens ook invloed op de cultuur van de organisatie. Het zorgt ervoor dat iedereen, inclusief de leidinggevenden, presteren volgens verwachting of boven verwachting. Het niveau van teams en van de hele organisatie neemt toe. Met een creatieve en uitdagende werkomgeving voor iedereen als gevolg.

2. Werk bevlogen medewerkers

Een belangrijk doel van de leiderschap trainingen voor medewerkers is om hun werkbevlogenheid te vergroten. Door een sterker gevoel van competentie voor het eigen werk neemt de kans op werk bevlogenheid toe. Dit kan zorgen voor een (nog) positievere werkomgeving en verbeterde werkrelaties  door de hele organisatie. En minder verloop.

3. Onafhankelijke medewerkers

Leiderschap trainingen stimuleren ook de autonomie van de medewerkers. Als jou geleerd wordt om assertief op te treden, door te vragen, goed te plannen en op juiste momenten ruzie te maken geeft dat een sterk gevoel van onafhankelijkheid. De verantwoordelijkheid voor de eigen werkresultaten blijft waar ie hoort. Bij de medewerker zelf.

4. Selecteren van medewerkers met een ‘grow mindset’

Een ander voordeel van het aanbieden van leiderschap trainingen voor medewerkers is dat de medewerker met een ‘grow mindset’ eerder in beeld komt. Al blijven er natuurlijk altijd medewerkers nodig die met een ‘fixed mindset’ hun werk doen. Die met hun bestaande kennis en ervaring hun werk doen en het daarbij laten. Een medewerker met een ‘grow mindset’ kan op den duur een volgende stap zetten en nieuwe uitdagingen aangaan. Het zal deze medewerkers leren dat zelfs klein beetje talent voor iets uit kan groeien tot iets groots.

5. Medewerkers opleiden tot nieuwe leidinggevenden

De laatste reden om deze leiderschap trainingen aan te bieden is om de nieuwe generatie leidinggevenden in beeld te krijgen. Je wil namelijk niet alleen de kandidaten aan tafel met dominante persoonlijkheden. Het is cruciaal om in je eigen organisatie ook de introverte medewerkers kansen op groei te bieden. De organisatie moet deze medewerkers inspireren en motiveren deel te nemen aan leiderschap trainingen voor medewerkers. Je weet namelijk nooit waar je nieuwe talentvolle CEO zich nu in jouw organisatie bevindt. 

Conclusie

Het aanbieden van leiderschap trainingen voor medewerkers levert voordelen op voor de hele organisatie. Om te beginnen zijn de getrainde medewerkers beter in staat om sturing te geven aan hun eigen werk. Dit levert meer werk bevlogen medewerkers op die productiever, en onafhankelijker werken. Het biedt de organisatie mogelijkheden om ook introverte medewerkers te selecteren met een ‘grow mindset’ . Deze medewerkers kan je vervolgens leiderschap trainingen voor leidinggevenden aanbieden. Is je interesse gewekt na het lezen van dit artikel? Kijk dan eens bij ons trainingsaanbod of vraag Marcel G. Buijs meer informatie per mail of telefoon.