Voorbereid online presenteren

Voorbereid online presenteren | IPro Training NL

Er is veel koud water vrees voor online presenteren. En dat is logisch want alles wat nieuw is, voelt vaak onwennig in het begin. Het idee dat er dan ook nog veel mis kan gaan maakt dat we stoppen. Of er nooit aan beginnen en dat is ook herkenbaar voor mij. Tot een van onze beste klanten een learning week organiseerde en wij uitgekozen werden om een online workshop te verzorgen. Gelukkig duurde het toen nog weken voordat het zover was. We zetten hier 6 punten op een rij die voorbereid online presenteren tot een succes maken.

  • Ken je tool
  • Zet jezelf goed in beeld
  • Maak werkafspraken
  • Deel je scherm
  • Stel vragen aan je publiek
  • Werk met steekwoorden

Ken je tool

Of je nu kiest voor Google Meet, Zoom, MS Teams of een andere tool. Het maakt niet zo lang als je maar zorgt dat je je verdiept in de mogelijkheden van de tool. Hoe werkt het programma?

Zet jezelf goed in beeld

Om een goede start te maken voordat je ook maar een woord gezegd hebt is het slim om jezelf goed in beeld te krijgen. Denk je aan kleding, hoe groot kom je in beeld en wat is je achtergrond? Check dit vooraf in plaats van tijdens het presenteren.

Maak werkafspraken

Maak afspraken hoe je interactie wil hebben. Kunnen mensen je onderbreken met praten of wil je reacties in de chat? Of kies je voor het digitale ‘handje opsteken’? Als de groep meer dan 30 mensen heeft ligt de keuze voor reageren in de chat voor de hand. Zelf ben ik een voorstander om mensen zelf te laten besluiten of de camera en het geluid aan of uit staat.

Deel je scherm

Je kan bij jouw presentatie regelmatig switchen tussen jezelf in beeld brengen en de presentatie in beeld brengen. Je kan gebruik maken van scherm delen om dit te doen. Dit lijkt een hoop gedoe maar met wat oefenen is dit een zeer waardevolle mogelijkheid tot afwisseling.

Stel vragen aan je publiek

Om een online presentatie waardevol te maken is het wijs om regelmatig vragen te stellen en stiltes te laten vallen. De deelnemers kunnen hun gedachten even ordenen en reacties volgen dan meestal vanzelf.

Werk met steekwoorden

In de voorbereiding kwam ik erachter dat het heel raar is als je steeds op de tekst van je presentatie kijkt die op je bureau naast je ligt. De mensen waar je mee in gesprek bent zien dat ook. Dat geeft toch een vreemd gevoel. Mijn oplossing is om je tekst in steekwoorden uit te schrijven en op te hangen op de muur voor je. Zo kijk je in de camera en af en toe erboven om je tekst te lezen.

Training

De meeste punten besproken in dit artikel voorbereid online presenteren waren je waarschijnlijk al wel bekend. Maar het is ook bekend dat velen van ons wel weten wat werkt maar het toch niet in praktijk zo uitvoeren. Dus we kunnen hier ook wel de conclusie trekken dat online presenteren veel raakvlakken heeft met offline presenteren. Maar omdat we er minder ervaring hier mee hebben is een goede voorbereiding extra belangrijk. Wil je toch graag ondersteuning al dan niet samen met je collega’s? Dan kan je eens kijken bij onze training presenteren. Voor vragen hierover kan je terecht bij Marcel G. Buijs op telefoonnummer 070 – 22 109 20 of via de mail op mgbuijs@iprotraining.nl.