Self disclosure op je werk

Self disclosure op je werk | IPro Training NL

In dit artikel bespreken we self disclosure op je werk. Wij vertalen self disclosure als ‘zelfonthulling’. De mate waarin je jezelf laat zien aan je collega’s aan de hand van je uitspraken. Het is de basis van blijvend goed contact op je werk. Hoeveel laat jij van jezelf zien? Of houd je ´de boel ́ liever dicht (closure)? Pak je dit slim aan dan kan ‘self disclosure’ voor jou gaan werken. We bespreken 5 soorten uitspraken die je kan doen. We beginnen met weinig ‘self disclosure’ en eindigen met veel ‘self disclosure’. 

  • Zintuiglijke uitspraken
  • Interpretatie uitspraken
  • Gevoel uitspraken
  • Intentie uitspraken
  • Actie uitspraken

Zintuiglijke uitspraken

De veiligste uitspraken die je kan doen zijn uitspraken gebaseerd op zintuiglijke waarnemingen. Zie ik het nu goed dat je een nieuw (mantel) pak draagt? Er is hier zoveel geluid met alle bellende collega’s dat ik me amper verstaanbaar kan maken.

Interpretatie uitspraken

Hier interpreteer je een situatie en doet een uitspraak als, het lijkt erop dat je  ons gesprek wil beëindigen. Omdat er weinig vragen worden gesteld krijg ik de indruk dat alles duidelijk is wat ik verteld heb, klopt dat?

Gevoel uitspraken

Ik heb het gevoel dat we deze klant niet het beste bieden wat we in huis hebben. Als je deze uitspraak doet kan dat herkenning bij anderen opleveren. De collega´s zullen doorvragen en wellicht is jouw gevoelswaarneming de basis voor bijsturing.

Intentie uitspraken

Je kan ervoor kiezen om je intenties bespreekbaar te maken. Ik ben eropuit om deze klus echt vandaag af te maken. Als je dat zegt tegen de mensen met wie je samen dit werk moet doen heeft dat ook impact op hun dag. Zij kunnen niet om 16.00 uur naar huis. Het is dan aan de collega’s om hierop te reageren. Het onderhandelen kan beginnen.

Actie uitspraak

Stel dat je je realiseert dat je de laatste paar meetings niet aanwezig was dan is het slim om daar wel iets over te zeggen tegen je collega ́s. Het is geen desinteresse maar het resultaat van een te volle agenda. Ik zal de notulen bekijken en mijn actiepunten gewoon uitvoeren.

Training

Je weet nu iets meer over self disclosure op je werk. Om het beste uit jezelf te halen zijn er nog een aantal onderwerpen van belang die we in onze training persoonlijk leiderschap hebben verwerkt. Je kan mailen naar Marcel G. Buijs op mgbuijs@iprotraining.nl of bellen naar 070 – 22 109 20 als je meer wil weten over deze training. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers.