Leren negatieve emoties loslaten

Leren negatieve emoties loslaten | IPro Training NL

Negatieve emoties horen bij het leven en daar maken we als mens gretig gebruik van. We zijn teleurgesteld, boos, pessimistisch, voelen ons alleen, etc. We hebben jaren met elkaar geleerd dat we deze negatieve emoties beter niet konden hebben. Gewoon negeren of ontkennen. Maar wat als deze emoties je in hun greep houden? Dat je erin blijft hangen? Daar word je leven niet echt leuker van. Marinus Knoope heeft de oplossing met zijn boek, de ontknooping. Met dit boek in de hand kan je leren negatieve emoties loslaten.

De theorie

Na jaren van onderzoek heeft Marinus Knoope 252 emoties onderscheiden. Deze zijn allemaal onderdeel van een emotieparen. Elk emotiepaar kent 2 emoties die elkaars tegenpolen zijn. Het koppelen van emoties aan elkaar als tegenpolen is even geniaal als simpel. Door jouw negatieve of ongewenste emotie te herkennen krijg je gelijk de andere kant van het emotiepaar cadeau. En daar kan je winst zitten om van die negatieve emotie af te komen. Deze kennis kan bijdragen aan het inzichtelijk maken van jouw innerlijke transformatieprocessen. In de tabel hieronder staan een aantal voorbeelden van emotieparen om je op weg te helpen.

1. Wensen

Goedgeefs

Hebzuchtig
Opofferend

Egoïstisch

Kwistig

Gierig

Gedienstig

Begerig

Behaagziek

Jaloers

2. Verbeelden

Dromerig

Verbaasd

In de wolken

Gedesillusioneerd

Zweverig

Ontgoogeld

Opgewonden

Teleurgesteld

Melancholisch

Bedroefd

Hoe pak je negatieve emoties aan

Om van je negatieve emoties af te komen heb je een aantal stappen te zetten. In het begin is dit natuurlijk een bewust bekwaam proces en later meer automatisch.

  • Check de lijst met 252 emoties van Marinus Knoope
  • Van welke negatieve emotie heb je last? 
  • Lees de tekst bij deze emotie in het boek (of Google deze emotie)
  • Geef je eraan over
  • Bereid je voor op een helder en heftig inzicht 
  • Verdiep je in de andere emotie van het emotiepaar
  • Waarom ga je deze emotie niet in praktijk brengen?

Het geheim

Wat is het geheim? Het geheim is dat de ongewenste emotie om aandacht vraagt. Geef die aandacht volledig en doorvoel die negatieve emotie. Als je daar doorheen gaat zitten daarachter de nieuwe inzichten. Dan kan je vrij worden met deze emotie en er niet langer in blijven hangen.

Conclusie

We hebben uitgelegd dat Marinus Knoope emotieparen benoemde. We dachten dat ze tegenpolen waren maar later blijken het paradoxen te zijn. Een paradox is een schijnbare tegenstelling. De emoties horen namelijk bij elkaar. Hoe fijn zou het zijn als je met beide emoties goed overweg kunt? Afhankelijk van het moment, de situatie, jezelf en de ander.

Over de Auteur

Marinus Knoope studeerde af als fysicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1997 schreef hij zijn eerste boek, de creatiespiraal. In 2009 verscheen zijn tweede boek, de ontknooping. Het onderwerp van het laatste boek is negatieve emoties loslaten. Hij gaf lezingen over zijn gedachtegoed tot 2019 en overleed in 2021 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Informatie

Zou je graag met een van onze trainers willen sparren over het leren negatieve emoties loslaten? Hoe het bijvoorbeeld in een workshop of training aangeboden kan worden? Neem dan per mail via mgbuijs@iprotraining.nl of telefonisch contact op met met Marcel G. Buijs op 070 – 22 109 20. Je kan ook eens kijken bij onze Soft Skills Trainingen.