Hoe word ik assertief?

Hoe word ik assertief?

Het begrip assertiviteit is populair! Dat blijkt wel uit het feit dat mensen per maand in Google tussen de 10 duizend en 100 duizend keer zoeken op het begrip assertiviteit. We willen er blijkbaar allemaal meer van weten! Maar wat is assertiviteit? Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf met behoud van je eigen mening, rechten en standpunten. Maar dan zonder de goede verstandhouding met je gesprekspartner te verliezen. De tegenhanger van assertiviteit is agressiviteit. Bij agressiviteit luister je slecht naar de ander. Je hoort die ander misschien aan maar je doet niets met wat er gezegd wordt. Je dramt je eigen mening door en de verstandhouding is goed verziekt. Uit elkaar gaan (misschien met ruzie) is vaak de enige oplossing. Omdat assertiviteit een verzamelbegrip is zullen we aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden het begrip assertiviteit verder onder de loep nemen. Misschien zijn sommige voorbeelden voor jou herkenbaar en kan je zien waar je wel of juist niet assertief optreedt. Hoe word ik assertief?

Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf met behoud van je eigen mening, rechten en standpunten. Maar dan zonder de goede verstandhouding met je gesprekspartner te verliezen.

1. Mening geven

Er zijn veel situaties te bedenken waarin je jouw mening kan geven en jij kan aangeven wat je ergens van vindt. De eerste vraag die je je kan stellen is of dat overal nodig is? Is dat goed voor jou of andere mensen? Zit men altijd te wachten op jouw mening? In veel situaties is het misschien wel verstandiger om je mening niet te geven. Namelijk die situaties die voor jou helemaal niet belangrijk zijn. Wanneer het wel belangrijk voor je is kan je zeggen wat je ervan vindt. Je kiest je momenten dus uit waarin je reageert en alleen als het voor jou belangrijk is. Als je dan een ‘ik boodschap’ gebruikt houd je het ook bij jezelf.

2. Grenzen stellen

Het bewaken van je eigen grenzen begint met het kennen van je eigen grenzen? Maar weet jij waar jouw grenzen liggen? Eigen grenzen stellen en bewaken is iets goeds. Het is alleen niet iets waar je van de ene op de andere dag goed in bent. Het kost tijd en energie! Het blijkt dat we grenzen vaak overnemen van familie, vrienden of collega’s. Maar zijn dat ook jouw grenzen? Daar komen we vaak in de loop der jaren achter zeker ook door grenzen te overschrijden. Dan weten we de voor de volgende keer dat we voor onszelf daar een grens stellen. In de situaties die volgen kennen + bewaken we deze eigen grens.

3. Initiatief nemen

In veel vacatureteksten lees je dat het tonen van eigen initiatief zeer gewaardeerd wordt. Dat is logisch want dat brengt de organisatie vooruit. Daar is wel een dosis zelfvertrouwen voor nodig. Zelfvertrouwen is sowieso een belangrijke voorwaarde om assertief op te treden. Veel ervaring op een bepaald vakgebied of in een bepaalde rol helpt. Met die ervaring in de hand kan je dan ook veel makkelijker zelf beslissen nemen waarvan je weet dat ze werken. De laatste stap om zelf meer initiatief te nemen is dan ook makkelijker gezet.

4. Weerbaar zijn

Het is niet de bedoeling maar veel mensen geven ongevraagd advies of – kritiek. Daar heb je helemaal niet om gevraagd en vaak is de timing ook ongelukkig. Daar kan je weinig aan veranderen. Waar je wel grip op hebt is de manier hoe jij hiermee omgaat. Je wil hier assertief mee omgaan dus ook met behoud van de relatie met die persoon. Dat doe je door op een geschikt moment deze persoon aan te spreken. In een ‘ik boodschap’ geef je aan dat dit voor jou zo niet werkt. Het verzoek aan die persoon om op te houden met ongevraagd advies of – kritiek te geven. Even ‘goede vrienden’ vervolgens.

5. Feedback geven

Het geven van feedback en het ontvangen van feedback wordt door bijna iedereen als iets positiefs gezien. Maar is dat ook zo? Om te beginnen is het van groot belang dat je eerst vraagt aan die ander waar hij op zij op uit is? Wat wil die persoon bereiken? Als je dat weet is de volgende vraag of die persoon dan van jou hier feedback op wil horen? Als dat zo is zorg er dan voor dat je geen kritiek geeft of gaat oordelen. Dat kan de sfeer flink verpesten. Het gaat vervolgens om de dialoog met elkaar aan te gaan en vraag door op de antwoorden die er gegeven worden.

Informatie

Heb je wat geleerd van dit artikel ‘hoe word ik assertief’? En wil je hier nog beter in worden? Kijk dan eens bij onze leiderschap trainingen. Assertiviteit is een van de door IPro Training NL benoemde leiderschap vaardigheden. Kijk eens bij onze training assertiviteit of bel Marcel G. Buijs op 070 – 22 109 20.