Hoe verbeter je je soft skills?

Hoe verbeter je je soft skills | IPro Training NL

Iedereen beschikt over soft skills. En toch lees je dit artikel en heb je gegoogeld op ´hoe verbeter je je soft skills’. Je wilt er waarschijnlijk beter in worden. En daarmee zet je jezelf al gelijk met 1 – 0 voor. Het werken met een positieve intentie is een prima route om jezelf te ontwikkelen. De volgende stap is een soort van realiteitscheck. Ben je nu echt niet zo goed in bepaalde soft skills of bestaat dat idee alleen in jouw gedachten? We adviseren je een aantal stappen.

Stap 1. Praat eens met een collega

Praat eens met een collega of manager en vraag naar jouw sterke punten en verbeterpunten op het gebied van soft skills. Het kan zijn dat zij dingen opmerken die jij niet ziet, of advies hebben over welke vaardigheden uw organisatie op dit moment nodig heeft.

Stap 2. Verzamel positieve indrukken

Bedenk welke vaardigheden een positieve indruk op je achterlaten. Met wie werk jij graag samen? Wat maakt het met deze mensen gemakkelijk om mee te werken of zorgt ervoor dat ze gewaardeerde leden van het team worden? Hoe kun je die eigenschappen belichamen?

Stap 3. Check functiebeschrijvingen

Kijk eens naar functiebeschrijvingen in jouw branche. De meeste werkgevers vermelden vaak soft skills in hun vacatures. Kijk of jij in deze beschrijvingen patronen of trends kunt ontdekken. Zodat je zelf kan bepalen welke soft skills het belangrijkst zijn voor jouw functie.

Stap 4. Kies een soft skill

Kies de soft skills die je wil verbeteren. Richt je op één vaardigheid tegelijk. Eerlijk gezegd kan het ontwikkelen van zachte vaardigheden vermoeiend zijn. Daarom raad ik aan om ze één voor één aan te pakken, zodat je niet opbrandt door zelfverbetering.

Stap 5. Kom in actie

Oefenen hoeft lang niet altijd in een officiële leersituatie. Er zijn genoeg momenten op de sportvereniging, op een verjaardag of tijdens een toevallige ontmoeting. Oefen dan eens iets wat je van plan bent te oefenen en let op! Het kan maar zo zijn dat het niet vanaf het eerste moment goed gaat. Heb dan wat begrip voor jezelf.

Stap 6. Suggesties van IPro

Er zijn een aantal algemene soft skills die zeer relevant zijn om te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je bewustzijn van je eigen lichaamshouding tijdens een gesprek. Wees je bewust van je stemgebruik is ook een belangrijke vaardigheid. Een derde suggestie is het vermijden van het (steeds) onderbreken van je gesprekspartner.

Training

Vond je het waardevol om dit artikel ‘hoe verbeter je je soft skills te lezen’? En wil je meer leren over soft skills? Dan is het volgen van een Soft Skills trainingen bij IPro Training NL een mogelijkheid. Je kan mailen naar Marcel G. Buijs op mgbuijs@iprotraining.nl of bellen naar 070 – 22 109 20 om af te stemmen. We werken in kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers.