Hoe ontwikkel je sociale vaardigheden?

Hoe ontwikkel je sociale vaardigheden | IPro Training NL

Sociale vaardigheden worden ook wel interpersoonlijke vaardigheden genoemd. Vaardigheden die je nodig hebt om goed contact te maken en te houden met andere personen. Als je deze vaardigheden goed beheerst dan kan je plezierig met andere mensen samenleven, samenwerken en samen zijn. Je kan interpersoonlijke/ sociale vaardigheden ontwikkelen door onderstaande 6 punten eens onder de loep te nemen. Hoe goed scoor jij?

1. Empathie

Iemand met empathie kan zich verplaatsen in de positie van die ander. Daar heb je inlevingsvermogen voor nodig en je begrijpt vanuit welk perspectief die andere persoon naar de wereld kijkt. Je kan de uitspraken en keuzes van deze persoon begrijpen. Steven Covey sprak er in zijn boek ´De zeven eigenschappen van effectief leiderschap´ al over. Probeer eerst te die ander te begrijpen voordat je zelf begrepen wil worden. Dit maakt jouw kans van slagen op goede communicatie een stuk groter.

2. Waarnemend vermogen

Als mens zijn we uitgerust met zintuigen als horen, zien, ruiken en voelen. Als je deze zintuigen ontwikkelt kan dat je enorm veel opleveren. Het is mijn advies om bewust te werken aan het aanscherping van je zintuigen. Het kan je informatie opleveren die je goed kan gebruiken. Als je ergens nieuw bent om bijvoorbeeld heel bewust om je heen te kijken en waar te nemen alleen wat je ziet. Of de geuren die een bepaalde locatie heeft als het strand of het bos goed in je op nemen. Op deze manier krijg je informatie die je weer kan inzetten in je contacten met andere mensen.

3. Niet oordelen

Als mens zijn we continue bezig om zaken om ons heen te beoordelen of ook te veroordelen. Dat heeft een goede reden. Het geef ons rust en overzicht als we gebeurtenissen, mensen en situaties die we waarnemen kunnen labelen. Helaas slaan we daar ook vaak in door en doen we allerlei aannames. In plaats van te vragen wat iemands beweegredenen zijn hebben we al snel een invulling klaar. Heel vaak onbewust en dat maakt het lastig om er iets aan te doen. Als we er wel bewust van zijn is het geen probleem want dan hebben we keus om het snelle oordeel nog eens te heroverwegen.

4. Compassie

Compassie is het vermogen om open te staan voor moeite en problemen. Problemen van jezelf maar ook problemen van een ander. We hebben als mensen allemaal problemen en zaken in ons leven die pijn doen. Dat is een gegeven en daar kunnen we niets aan veranderen. Wat we wel kunnen doen is om op een open manier te kijken naar deze pijn. Het vooral niet weg willen poetsen, erover heen praten of een andere kant op kijken. Dit maakt het contact tussen mensen waardevoller als we dit lastige deel van het leven ook omarmen.

5. Flexibel

Mensen die flexibel zijn kunnen goed anticiperen op veranderende omstandigheden om hen heen. Verandering is vaak de enige constante. Door soms letterlijk meer met de wind mee te waaien spaar je energie uit van tegen de wind in gaan. En de plek waar de wind je heenbrengt zal ook hele interessante mogelijkheden hebben. Het heeft ook te maken met vertrouwen in die andere onbekend situatie. En ook met (leren) loslaten van wat jij in je hoofd hebt als zijnde het enig juiste.

6. Assertief

Assertief associëren we vaak met mensen die altijd als eerste reageren en misschien wel een grote mond hebben. Dat is niet waar assertief over gaat. Assertieve communicatie richt zich niet op de persoon maar op het issue. Een assertief persoon geeft zijn mening en zet hier eventuele angst voor opzij om invloed uit te oefenen op die ander. Een assertief persoon respecteert de grenzen van die ander.

Informatie

Sociale vaardigheden zijn onderdeel van leiderschap vaardigheden. Wil jij je leiderschap vaardigheden vergroten? Kijk dan eens bij onze leiderschap trainingen of bel Marcel G. Buijs op 070 – 22 109 20 of mail naar info@iprotraining.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie