Elasticsearch vs Google Search

Elasticsearch vs Google Search door IPro Training NL

Iedereen kent natuurlijk Google Search, de zoekmachine van Google. Maar heb jij ook weleens gehoord van de zoekmachine Elasticsearch? Dit is van het bedrijf Elastic uit Amsterdam. In dit artikel vergelijken we de zoekmachines Elasticsearch vs Google Search met elkaar om de verschillen helder in beeld te krijgen. Want die zijn er zeker!

Intern vs Extern

  • Elasticsearch wordt veel gebruikt door (grote) bedrijven om snel grote hoeveelheden eigen data te kunnen doorzoeken. Je kan Elasticsearch dus zien als een interne zoekmachine. 
  • Google Search is voor kleine websites van zzp’ers met weinig data tot en met (e-commerce) websites van grote bedrijven. Een externe zoekmachine dus.

Maatwerk

  • Elasticsearch geeft je volledige controle over je eigen data en de manier van indexatie. Je kunt precies bepalen welke velden worden geïndexeerd en hoe zoekresultaten worden gerangschikt. Dit maakt het heel geschikt voor maatwerk.
  • Google Search is een algemene zoekmachine gericht op het indexeren van het hele web. Het biedt geen directe controle over indexatie van individuele websites of hoe specifieke generatie van zoekresultaten.

Snelheid

  • Elasticsearch zorgt voor (bijna) real-time indexering nadat data wordt toegevoegd aan de database. Heel handig voor real time dataverwerking in de beveiliging en andere kritische onderdelen van onze samenleving.
  • Google Search indexering gebeurt niet real-time. Afhankelijk van hoe populair je website is, wordt ie door de bots van Google gecrawld. Er kunnen enorme tijdsverschillen zitten tussen crawlen, indexeren en publiceren in Google Search.

Flexibiliteit

  • Elasticsearch is een opensource oplossing die aanpasbaar is aan specifieke bedrijfsbehoeften. Er is veel flexibiliteit rond de querytaal, de indexering technieken en zelfs de infrastructuur waarop het draait.
  • Google Search levert standaard zoekresultaten voor een breed publiek. Er is geen flexibiliteit in specifieke zakelijke of technische vereisten.

Zoekopdrachten

  • Elasticsearch is geschikt voor specifieke zoekopdrachten. Denk aan e-commerce (zoeken binnen een productcatalogus), bedrijfsdata (zoeken binnen interne documentatie of databases) en log-analyse (zoeken binnen enorme hoeveelheden logdata).
  • Google Search is een breed inzetbare externe zoekmachine die is geoptimaliseerd voor het doorzoeken van openbare webpagina’s.

Beveiliging

  • Elasticsearch geeft je volledige controle over je eigen data. De interne zoekmachine draait op jouw eigen systemen. De beveiliging en privacy van je data is hiermee gewaarborgd. Dit is essentieel voor bedrijven die gevoelige of vertrouwelijke informatie beheren.
  • Google Search bepaalt zelf de mate van privacy en beveiliging van jouw data. Je hebt daardoor minder directe controle over hoe jouw eigen data.

Kosten

  • Elasticsearch biedt je volledige controle over je eigen infrastructuur want je organiseert alles zelf. Dit betekent wel dat je zelf kosten maakt, ook afhankelijk van de schaal van je implementatie.
  • Google Search is een service waarvoor je geen infrastructuur hoeft te beheren. Dit is zeker een kostenvoordeel.

Conclusie

Uit de vergelijking tussen Elasticsearch vs Google Search blijkt dat de eerste beter kan indexeren. In de zin dat het meer controle, maatwerk, en real-time indexering mogelijk is voor specifieke bedrijfs- of applicatie toepassingen. Vond je dit een interessant artikel? En wil je ook wel in de IT werken? Kijk dan eens bij ons IT Omscholings programma in Den Haag?