Certified Ethical Hacker Examen (CEH v12) 

Certified Ethical Hacker Examen door IPro Training NL

Hacken is populair! Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat je iets hoort over hacken. Een recent voorbeeld is Ticketmaster. De partij die concertkaartjes voor ons regelt. Een groep hackers heeft de persoonlijke gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster gestolen. Door in te breken op de computers van Ticketmaster. En dat willen we graag zo veel mogelijk voorkomen. Dus we zitten als samenleving te springen om mensen met kennis van hacken om criminele hackers voor te zijn. Mensen die gecertificeerd zijn met een Certified Ethical Hacker (CEH v12) zijn helemaal van grote waarde. 

Deze certificering wordt in veel vacatures gevraagd, en dat is niet voor niets. Ethical hacking (of ethisch hacken) is een populaire vaardigheid geworden bij met name overheden. Het richt zich op verschillende aspecten van het identificeren, testen en versterken van de beveiliging van systemen en netwerken. Veel bedrijven vragen om een ethical hacker certificering om de beste mensen aan boord te krijgen. Het Certified Ethical Hacker (CEH) v12 examen is een examen, ontwikkeld door de EC-Council.

EC-Council

De meest populaire Ethical Hacker certificering is de Certified Ethical Hacker certificering van EC-Council. De International Council of E-Commerce Consultants (EC-Council) is een organisatie die personen certificeert in verschillende vaardigheden op het gebied van e-business en informatiebeveiliging. Het is de eigenaar en maker van onderstaande trainingen

  • Certified Ethical Hacker (CEH)
  • Computer Hacking Forensics Investigator (CHFI)
  • Certified Security Analyst (ECSA) / Licence Penetration Tester (LPT)

De missie van de EC-Raad is “het valideren van professionals op het gebied van informatiebeveiliging die zijn uitgerust met de nodige vaardigheden en kennis die nodig is in een gespecialiseerd domein voor informatiebeveiliging en die hen zullen helpen een cyberconflict te voorkomen, mocht dit ooit nodig zijn.”

Inhoud examen CEH v12

Hoe ziet het Certified Ethical Hacker examen eruit? Het CEH v12 examen bestaat uit 125 meerkeuzevragen waar je 4 uur de tijd voor hebt. De volgende onderwerpen komen terug in het examen.

Technieken en tools voor het verzamelen van informatie over systemen en netwerken (Footprinting and Reconnaissance) Technieken voor het verkrijgen van toegang tot systemen en het handhaven van toegang (System Hacking) Aanvallen die gericht zijn op het verstoren van de beschikbaarheid van systemen of netwerken (Denial-of-Service DoS) Aanvallen gericht op databases via kwetsbaarheden in SQL-queries (SQL Injection)
Methoden voor het identificeren van actieve hosts, open poorten en services (Scanning Networks) Begrip van verschillende soorten malware en hoe deze te detecteren en te verwijderen (Malware Threats) Het overnemen van sessies om ongeoorloofde toegang te verkrijgen (Session Hijacking) Aanvallen op draadloze netwerken om toegang te krijgen tot gegevens (Hacking Wireless Networks)
Verzamelen van gebruikersnamen, groepsnamen en andere gedetailleerde informatie (Enumeration) Het onderscheppen van netwerkverkeer en het analyseren van verkregen data (Sniffing) Technieken voor het omzeilen van detectiesystemen en beveiligingsmaatregelen. (Evading IDS, Firewalls, and Honeypots) Aanvallen op mobiele apparaten en beveiligings- maatregelen voor mobiele systemen (Hacking Mobile Platforms) 
Analysis Identificeren en analyseren van beveiligingslekken in systemen (Vulnerability) Methoden voor het manipuleren van mensen om vertrouwelijke informatie te verkrijgen (Social Engineering) Aanvallen op webservers en webapplicaties om zwakke punten te exploiteren (Hacking Web Servers and Web Applications) Beveiligingsuitdagingen en -oplossingen voor IoT- en cloud omgevingen.

(IoT and Cloud Computing)

Begrip en toepassing van cryptografische technieken (Cryptography) Herkennen van bedreigingen en implementeren van verdedigingsmechanismen (Threats and Defense Mechanisms) 

Voordelen Certified Ethical Hacker (CEH) Certificaat

Na het slagen voor het examen ontvang je het CEH Certificaat, dat wereldwijd wordt erkend. Het CEH certificaat moet elke drie jaar worden vernieuwd door het behalen van Continuing Education Credits (CPE’s) of door het opnieuw afleggen van het examen. En heb je al gekeken naar de voordelen van het behalen van een CEH certificaat?

  • Volgens een studie vinden 81% van de werkgevers het hebben van een certificaat een belangrijke factor tijdens het aannemen van nieuw personeel
  • 41% van de organisaties vinden dat certificaten een belangrijke rol spelen voor promoties en salarisverhogingen.
  • Het gemiddelde salaris van een Certified Ethical Hacker kan wel oplopen tot €90.000 euro per jaar.

Meer informatie

Was deze informatie over het Certified Ethical Hacker Examen (CEH v12) bruikbaar voor je? En denk je aan omscholen? Kijk dan eens verder op onze website. Mail dan naar  info@iprotraining.nl of bel 070 – 22 109 20 en vraag naar Marcel G. Buijs.

Bronnen

EC-Council CEH v12 Exam Blueprint

https://www.eccouncil.org/programs/certified-ethical-hacker-ceh/

CEH v12 Exam Information 

https://www.eccouncil.org/ceh-v12-certified-ethical-hacker/

CEH v12 Syllabus and Study Materials

https://www.eccouncil.org/programs/certified-ethical-hacker-ceh/ceh-syllabus/