7 Tips om beter te formuleren 

7 Tips om beter te formuleren | IPro Training NL

Met welke opleiding kan je beter leren formuleren? Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt. Een vraag of antwoord kort en duidelijk kunnen verwoorden is een kunst op zich. Vaak zie je dat mensen hier moeite mee hebben. Hoe fijn zou het zijn om ‘to the point´ te communiceren’ zodat je bij anderen duidelijk overkomt? Hier volgen 7 tips om beter te formuleren.

Tip 1. Ruim misverstanden uit de weg

Tip 2. Bereid je tekst voor

Tip 3. Benoem je intentie

Tip 4. Met wie praat je?

Tip 5. Agenda benoemen

Tip 6. Weg met de aannames

Tip 7. Articuleer goed

Tip 1. Ruim misverstanden uit de weg

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er twee flinke misverstanden achter formuleren schuil gaan. Het eerste misverstand is dat mensen zich veel te druk maken met het invullen wat hun gesprekspartner allemaal vindt. Het tweede misverstand is dat mensen die formuleren lastig vinden zichzelf wel overdreven kritisch beoordelen. Ruim deze misverstanden uit de weg.

Tip 2. Bereid je tekst voor

Staat er een bijeenkomst gepland waar jij ook iet gaat zeggen dan is het slim om vooraf te bedenken wat je wil gaan zeggen. Zet je vragen voor deze bijeenkomst op papier. Je hoort vaak dat mensen ´denkend praten´ en dat is voor een luisteraar vermoeidheid. Er vallen relatief vaak stiltes en de goede woorden moeten nog gevonden worden. Het wordt al snel een langdradig verhaal. Bereid je tekst dus voor.

Tip 3. Benoem je intentie

Benoem jouw intentie van het gesprek en stem met je gesprekspartner af of die zichzelf ook herkent in die intentie. Als je hetzelfde doel hebt praat dat een stuk makkelijker. Het is ook verstandig om tijdens het gesprek expliciet te vragen of jullie nog op dezelfde golflengte zitten. Je kan denken aan intenties als.

  • “We spreken elkaar nu om …”
  • “Jij wil graag meer horen over …”
  • “In dit gesprek zijn we er op uit om …”

Tip 4. Met wie praat je?

De woorden en formuleringen die je kiest zijn sterk afhankelijk van ´met wie´ je in gesprek gaat. Is het een directe collega, een klant of is het een privé setting? Dit bepaalt namelijk sterk of je bepaalde woorden of jargon kan gebruiken of juist niet. Bedenk dus vooraf met wie je straks praat en welke woorden gaan passen.

Tip 5. Agenda benoemen

Het is een groot verschil of je iemand tijdens de lunch even kort bijpraat of dat je echt een gesprek met iemand gepland hebt. Het is dan altijd goed om vooraf de verwachtingen te managen van het gesprek. Hoeveel tijd is er beschikbaar? Waar willen we het over hebben? Wat is de gewenste uitkomst van het gesprek? Dus vooraf een agenda benoemen komt dat het hele gesprek ten goede. 

Tip 6. Weg met de aannames

Als mens hebben we een brein dat automatisch invult wat juist is. En ons brein kan alleen kiezen uit de opties waar we bekend mee zijn. Dit is in sommige gevallen best fijn en ook niet zo vermoeiend. Maar dit blijkt in een gesprek met een ander vaak niet handig. We denken te weten wat die ander denkt, hoort en vindt en doen aannames voor die persoon. Dat komt het eindresultaat van het gesprek vaak niet ten goede. Je raakt maar zo de verbinding met die ander kwijt tijdens het gesprek. Je kan dit voorkomen door op gezette momenten je gesprekspartner te vragen wat hij of zij vindt of denkt. Weg met de aannames dus.

Tip 7. Articuleer goed

Veel mensen laten zich in een gesprek opjagen als ze denken dat er weinig tijd is. Of men wil snel even tussen de andere sprekers door wat zeggen. Ze gaan sneller spreken en minder goed articuleren. Herken deze situaties! Neem het podium en de tijd om je boodschap duidelijk uit te spreken. Neem je tijd en articuleer goed.

Informatie

Heb je wat geleerd van deze 7 tips om beter te formuleren? En wil je nog beter leren formuleren? Kijk dan eens bij onze leiderschap trainingen voor medewerkers. Formuleren is een van de door IPro Training NL benoemde leiderschap vaardigheden. Kijk eens bij onze leiderschap training formuleren of bel Marcel G. Buijs op 070 – 22 109 20.