7 Manieren om je zelfbewustzijn te trainen

7 manieren om je zelfbewustzijn te trainen | IPro Training NL

In de loop van een werkdag krijg je soms te maken met een boze klant of collega. Het is helemaal niet zo vreemd als je dan kortaf reageert. Maar hoe effectief is dat? Ruzie maken met een klant wordt zelden gewaardeerd. Als de boosheid weg is, kan je een dag later alsnog het gesprek aangaan. Als je je bewust bent van je gevoelens, je gedrag en de manier waarop klanten en collega´s je zien, kan je kiezen voor bewust gekozen gedrag. Daar heb je wel een aardige dosis zelfbewustzijn voor nodig. Maar wat is zelfbewustzijn? Van Dale omschrijft het als ‘Met besef van eigen innerlijke kracht en waarde’. We bespreken hier 7 manieren om je zelfbewustzijn te trainen. 

  • Gebruik ´ik´ statements
  • Houd regelmatig een interne dialoog 
  • Maak beoordelingen als je kalm bent
  • Maak gebruik van de inbreng van anderen
  • Beoordeel je eigen werk
  • Erken dat je beoordelingen van jou zijn
  • Accepteer dat beoordelingen mogen veranderen

1. Gebruik ´ik´ statements

´Speak for yourself´ is misschien wel de meest pakkende samenvatting van dit punt. Spreek niet in de ‘wij vorm’ maar in de ‘ik vorm’. Ik vind dit geen goed idee. Of ik laat je opmerkingen even bezinken en kom er morgen op terug. Het wordt voor jezelf duidelijker wat je bedoelt en je erkent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen uitspraken.

2. Houd regelmatig een interne dialoog

Dit is een gesprek dat je met jezelf voeren. Een vast moment in de dag kan heel goed werken om hier een ritme in te krijgen. Langzamerhand word je je bewust van patronen in je gedrag. Als je patronen herkent, kan je actie gaan ondernemen.

3. Maak beoordelingen als je kalm bent

Dit punt behoeft waarschijnlijk weinig toelichting. Op het moment dat we boos zijn, flink teleurgesteld of opgewonden zijn, nemen we makkelijker besluiten. Beoordelingen die naar alle waarschijnlijkheid minder goed worden afgewogen. Als je een innerlijke dialoog voert als je kalm bent, zullen je beoordelingen nauwkeuriger zijn.

4. Maak gebruik van de inbreng van anderen

Omdat elke gebeurtenis vanuit verschillende hoeken kan worden bekeken is het vaak een goed idee om anderen te vragen wat zij vinden. Op basis van meerdere reacties kan je nagaan of jouw beoordeling heel vreemd is of juist de spijker op de kop. Worden jouw beoordelingen steeds beter? Dan kan je meer en meer op je eigen intuïtie gaan vertrouwen.

5. Beoordeel je eigen werk

Stel je hebt een presentatie afgerond en na afloop komen meerdere collega´s je complimenteren met je bijdrage. Dan denk je wellicht bij jezelf, ´mijn dag kan niet meer stuk want ik kreeg zulke lovende kritieken´. Maar dat heb je niet aan die collega´s te danken. Dat heb je aan jezelf te danken omdat jezelf uiteindelijk jouw presentatie als een succes hebt beoordeeld´.

6. Erken dat je beoordelingen van jou zijn

Verschillende mensen kunnen situaties verschillend beoordelen. Jij denkt bijvoorbeeld dat die mogelijke nieuwe opdrachtgever bewust de contractafspraken voor zich uit schuift om een sterkere onderhandelingspositie te krijgen. Terwijl je enige weken later hoort dat het overmacht was door een zieke financieel directeur. 

7. Accepteer dat beoordelingen mogen veranderen

Je gedachten, gevoelens en beoordelingen kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze kunnen veranderen op basis van nieuwe informatie waar je zelfbewustzijn je op wijst. Dus je eerdere mening herzien kan prima zonder gezichtsverlies. Want die oude mening was wellicht gebaseerd op onvolledige informatie.

Training

Herken je punten waar jij kunt groeien? Of herken je punten die je al goed doet? Misschien is het volgen van onze volledige training Persoonlijk Leiderschap een mooie stap voor jou. Wij verzorgen deze training in Den Haag, Eindhoven, Groningen en Deventer. Met de volgende 4 onderwerpen verdeeld over 4 dagen.

1e Dag 2e Dag 3e Dag 4e Dag
Zelfbewustzijn Zelfmanagement Sociaal bewustzijn Sociale vaardigheden

Je kan Marcel G. Buijs benaderen per telefoon op 070 – 22 109 20 of via de mail op mgbuijs@iprotraining.nl voor vragen over startdata.