5 valkuilen voor een startende leidinggevende

5 valkuilen voor een startende leidinggevende.

Gefeliciteerd met je nieuwe baan als leidinggevende! Een mooie volgende stap in je carrière. Maar heb jij ervaring als leidinggevende? Waarschijnlijk niet en nu ben je op zoek naar informatie om dat te gaan leren. Een goede start is het halve werk dus laten we kijken wat er nodig is om succesvol te gaan zijn als leidinggevende. Het basisidee is dat je niet alleen meer verantwoordelijk bent voor je eigen werk maar ook voor het werk van het hele team. Dat wordt een mooie uitdaging met best een paar valkuilen waar je niet in wil vallen! Om je bewust te maken van deze valkuilen volgen hier de 5 valkuilen voor een startende leidinggevende.

Valkuil 1. Werkafspraken niet op orde

De organisatie

Om als nieuwe leidinggevende een goede start te maken is het noodzakelijk dat de organisatie achter je staat. De organisatie moet in woord en daad jou als nieuwe leidinggevende ´installeren´. Een officieel startmoment is zeker aan te raden in een werkoverleg of ander officieel moment. Als het maar voor iedereen duidelijk is hoe de nieuwe situatie eruit ziet. En vergeet de arbeidsvoorwaarden niet! Het is verstandig om dat te regelen voor je start!

De medewerkers

De situatie is veranderd en je bent niet alleen meer verantwoordelijk voor je eigen werk maar voor de prestaties van het hele team. Je bent de leidinggevende geworden. Samen met alle collega´s ga je rond de tafel om je bepalen welke doelen jullie willen en kunnen behalen de komende periode. Als deze doelstellingen gedragen worden door de collega´s is de kans op langdurig samenwerken veel groter. Het is aan jou als nieuwe leidinggevende om vervolgens overzicht te houden en de voortgang van het werk te monitoren.

Valkuil 2. Delegeert te weinig

Veel leidinggevende trappen in de volgende valkuil. Ze maken (te) weinig gebruik van de mogelijkheid om werk te delegeren. En dat is heel logisch! Want werk delegeren kon je niet in je vorig rol. Je kan jezelf zien als loket waar veel nieuw werk binnenkomen. Van andere afdelingen, van externe partijen of van het managementteam van je organisatie. Je kan al dit werk niet zelf gaan uitvoeren omdat je dan flink in de problemen komt. Ten eerste omdat je het veel te druk krijgt en je werk niet meer af krijgt binnen de gestelde tijd. Ten tweede omdat je collega’s heerlijk achterover gaan leunen want jij doet toch wel. Daar is een duidelijke oplossing voor. Werk delegeren naar collega’s.

Mochten de collega’s in je team hun werk niet op tijd af krijgen dan zullen ze dat bij jou moeten melden. Neem het werk dan niet terug maar coach de collega op deze taak. Om het slimmer te doen, anders te doen of samen met iemand anders. Geef opbouwende feedback als je denkt dat het werk niet goed (genoeg) wordt gedaan. Je laat het zelf los en je geeft de collega meer vertrouwen om hun eigen werk te doen.

Valkuil 3. Te veel ambitie

Nieuwe leidinggevenden zijn vaak enthousiast, vol energie en trots om de nieuwe uitdaging aan te gaan. Dat is geweldig maar er is ook een valkuil. De nieuwe ideeën van de leidinggevende worden nog wel eens zonder al te veel draagvlak bij de collega’s doorgevoerd. Dit is geen goede ontwikkeling want het gaat er juist om om het samen met de collega’s te doen. Als je veranderingen wil doorvoeren ga dan eerst in gesprek met de collega’s welke ideeën zij hebben. Neem daar goede ideeën van over en check of iedereen meegaat in de besluiten. Zorg er vervolgens voor dat het team dit werk ook echt oppakt en stimuleer en coach als het moeilijk gaat.

Valkuil 4. Luistert te weinig

Het werk voor jou als leidinggevende is flink veranderd. Van taakgericht ga je nu mensgericht aan de slag. Dat is niet iets wat je op een regenachtige middag zo in je vingers hebt. Het kost tijd om de kwaliteiten van alle medewerkers goed te leren kennen en ook die van jezelf. Het is dan belangrijk dat je zoals Steven Covey al in zijn boek van ‘the 7 habits of highly effective people‘ stelde om eerst te proberen te begrijpen en dan pas om begrepen te willen worden. De basisgesprekstechniek luisteren, samenvatten en doorvragen (kortweg LSD) kan je zeer goed van pas komen. Niet met aannames werken of zaken invullen voor de collega. Accepteer de verschillen tussen de collega’s en probeer de sterke kanten van iedereen te benutten. Je focus als leidinggevende is dus veranderd van kennis naar mensen. Luister vooral naar je collega’s en geef ze de ruimte om met ideeën, oplossingen en suggesties te komen. 

Valkuil 5. Reflecteert niet of onvoldoende

Het is een enorme valkuil om (dat je al druk genoeg bent) de noodzakelijke investering in jouw groei als leidinggevende te vergeten. Doe dat niet! Op korte termijn is dit best een oplossing maar op lange termijn gaat dit zeker niet werken. Je ontneemt jezelf de kans om persoonlijke groei door te maken. Voordat je leiding kan geven aan je collega’s is zaak dat je leiding kan geven aan jezelf. Je bent niet van de ene op de andere dag een zelfverzekerde leidinggevende. Elke leidinggevende is onzeker geweest en wist niet hoe zaken aan te pakken. Ontwikkel een eigen manier van leidinggeven die bij je past met eigen voorkeuren. Je weet nu al zeker dat het een proces van vallen en opstaan gaat worden en dus fouten ga je sowieso maken. Daar leren we vaak het meeste van!

Informatie

Heb je wat geleerd van dit artikel over ‘5 valkuilen voor een startende leidinggevende’? En wil je hier nog beter in worden? Kijk dan eens bij onze leiderschap trainingen. Basisvaardigheden leidinggeven is een van de door IPro Training NL benoemde leiderschap vaardigheden. Kijk eens bij onze training basisvaardigheden leidinggeven of bel Marcel G. Buijs op 070 – 22 109 20.